1. M.A.S.H. – 1970 (ABD)
Robert Altman’ın Kore savaşında mobil cerrah takımının trajikomik maceralarını anlattığı film, daha sonraları diziye de uyarlanarak uzun yıllar boyunca TV’de de gösterime girdi. Savaşın anlamsızlığını benzersiz bir kara mizahla veren dönemin hak ettiği ilgiyi görmüş başyapıtı. Dizisinin finali, TV tarihinin en çok seyredilen dizi finallerinden biri oldu.
2. RED BEARD – 1965 (JAPONYA)
Hem Kurosawa’nın hem de Mifune’nin artık uluslararası şöhret oldukları 1965 yılından güçlü bir drama. Genelde yoksul mahallelerinde ücretsiz çalışan bir doktorunun genç yardımcısını eğitmesinin hikayesi. İnsan ruhunun yüceliği hakkında zamansız bir klasik.
3. SICKO – 2007 (ABD)
Usta belgeselci M. Moore her zamanki kara mizah soslu kamerasını bu sefer de ABD’nin doymak bilmez, tek güdümü kar etmek olan çarpık sağlık sistemine yönlendiriyor. Tıp alanındaki gelişmelerin büyük çoğunluğunun geliştirildiği ABD’de parası olmayanın nasıl bu sistem dışında kasıtlı bir şekilde tutulduğunu belgeleyen etkileyici bir çalışma.
4. SARHOŞ MELEK – 1948 (JAPONYA)
Kurosawa’nın ilk ulusal hit filmlerinden. Sarhoş ama usta bir doktor ile tedavi etmeye çalıştığı veremli bir gangster arasındaki inişli çıkışlı dostluğu anlatıyor. Film, yönetmen ile tüm zamanların en büyük oyuncularından T. Mifune ile ilk çalışmaları arasında yer alıyor.
5. THE AWAKENINGS – 1990 (ABD)
Listemde Robin Williams’ın doktor rolünde olduğu ikinci film daha var. Bu filmin özelliği ise Williams’ın komedi dışındaki ilk sinema rolü olmasıdır. Karşısında ise hasta rolünde dev bir oyuncu Robert DeNiro var. Dolayısıyla ortaya güçlü bir filmin çıkması kaçınılmaz oluyor. Yıllardır komada olan hastaların yeni bir ilaç ile tedavi edilme çabalarının anlatıldığı film, daha başarılı olabilirdi ancak yönetmenin bazı seçimleri filmin etkisini azaltıyor.
6. PATCH ADAMS – 1998 (ABD)
Gerçek bir hikâyeden uyarlanan bu film, daha önce doktorların pek yapmadığı şekilde hastalarına tedaviyi mizah soslu olarak verip morallerini yükselten Dr. Patch Adams’ın dramatik hikayesini anlatıyor. Her devrimci insan gibi işi kadar yoluna çıkarılan engeller ile de uğraşmak zorunda kalan kahramanımız asla doğru bildiği yoldan vazgeçmez.
7. THE HOSPITAL – 1971 (ABD)
Bu filmden bir sene önce Oscar kazanmış olan George C. Scott, popüler bir romandan uyarlanan bu filmde yine formunda. İronik mizahı yerinde bir gerilim ve dramla harmanlayan film, güçlü mesajlar da barındırıyor. Hedefi on ikiden vuramasa da sağlık sisteminin çarpık yönlerini sıkıcı olmadan gözler önüne serebiliyor.
İlk yorum yapan olun