Yüksel Dayanıklı Tüketim Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı ve Kadirli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmethan Yüksel
Öncelikle kısaca kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?
1962 yılı, Osmaniye, Kadirli doğumluyum. Küçük yaşlarımdan bu yana ticaretle uğraşıyorum. İşletmemiz 1972 yılında babamız tarafından kuruldu ve 49 yıldır da hizmet vermeye devam ediyor. Kadirli’de ve Adana’nın Kozan ilçesinde mağazalarımız bulunuyor. Kadirli’de 7-8, Kozan’da ise 4 mağazamız var. 100 civarında çalışanımızla farklı sektörlerde hizmet gösteriyoruz. Beyaz eşya sektöründe de 20’ye yakın marka ile müşterilerimize hizmet veriyoruz.
Ben aynı zamanda 1.000 üyesi bulunan Kadirli Sanayi ve Ticaret Odası’nın Başkanlığı görevini de yürütüyorum. Bu anlamda da ilçemize hizmet veriyoruz.
Son dönemde şirket olarak nasıl günler geçiriyorsunuz. Piyasanın genel durumu nedir?
Aralık ayının başında epey bir durgunluk oldu piyasalarda. Son haftasında biraz daha toparladık ve yeni yıla girdik. Ocak ayına da biraz durgun başladık açıkçası. Ancak bu aylar pandemiden dolayı gün gün değişebiliyor. Biz de bu şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Pandeminin 2020 yılında etkisi nasıl oldu?
Bizim yöremizde hasta sayısı ve ölümlerin arttığı günlerde sokaklar bomboştu. İnsanlar dışarıya çıkmıyordu ve halen de öyle aslında. Normalde çok kalabalık olan ve insanların dolaştığı yerlerde bugünlerde kimse bulunmuyor. İnsanlar hızla işlerini halledip evlerine dönüyorlar. Ya da internetten alışveriş yapıyorlar. Bu da bizim gibi perakendeci esnaflarına bayağı bir sıkıntı getiriyor.
Bölgenize özel sorunlar nelerdir ve genel olarak bölgede beyaz eşya sektörünün genel durumunu değerlendirir misiniz?
Beyaz eşya sektöründe işler hemen herkes için iyi gitmiyor şu anda. Ancak organize sanayindeki fabrikalar genelde tekstil ve gıda ağırlıklı. Şu anda onlarla yaptığımız görüşmelerde işlerin iyi gittiğini söylüyorlar. İşlerini bile artırdılar. İhracat yapanlar iyi gidiyorlar. Ek bölümler açarak istihdam yaratacaklarından bahsediyorlar. Ancak aynı olay cadde esnafı dediğimiz, çarşıda çok olmuyor. Düğün salonları, berberler, kafeler, lokantalar çok kötü durumlarda. Bazı meslek grupları çok kötü. Kiralarını bile çıkaramıyorlar. Dükkanlar kapalı, açık olsa da iş yapamıyorlar. Devletin bunlara el atması gerekiyor. Kısa süre önce verilen kira desteği yetersiz kaldı. Kızgın saca su dökmüş gibi oldu. KOBİ’lerde durum daha da kötü. İş durduğu komple duruyorlar. İşçi çıkaramıyorlar. İşçi çıkarmak yasak. Kısa çalışma desteği alıyoruz. Bu noktada da devletimiz çok iyi bir iş yaptı. Hakkını vermek gerekiyor.
2020 yılı genel olarak Yüksel Dayanıklı Tüketim için nasıl geçti?
2020 yılı 2019 yılına göre daha iyi geçti. Mayıs-Haziran-Temmuz aylarında alışveriş patlaması oldu. Bu dönem yılımızı kurtardı. Ondan önceki durgunluk kötüydü ancak ortalamaya vurduğunuzda daha iyi gidiyoruz diyebiliriz.
2021 yılını nasıl görüyorsunuz?
Ben her zaman pozitif olmaya çalışıyorum. Karamsarlık bizlere göre değil. 49 yıldır da bu şekilde yaşadık. Konumum gereği de üyelerimize negatif şeyler söyleme şansımız yok. İyi olacak her şey. 1-2 ayı atlatırsak daha da iyi olacak. Umutluyuz. Bunu da üyelerimizle paylaşıyoruz.
İnternet satışları konusunda neler düşünüyorsunuz?
İlçemizde 3-4 farklı markanın çalışmalarını yürüttüğü kargolar var. Eskiden küçük bir kamyonla bir günlük dağıtımlarını yapıyorlardı. Şimdi ise bir büyük kamyon sabah geliyor, bir de küçük kamyon öğleden sonra geliyor. İnsanlar hemen her şeyini internetten alıyorlar. İnternet kanallarının ve satışlarının bu kadar yaygınlaşması esnafımızı perişan etti. Beyaz eşyalar, küçük ev aletleri gibi her şey oradan geliyor. Devletimizin buna bir çare üretip dur demesi gerekiyor. Küçük bir odada, tek kişinin yaptığı işe karşılık burada onlarca insanın çalıştığı mağazalar var. Buna bir tedbir alınması gerekiyor diye düşünüyorum.
Sizin bu alandaki çözüm öneriniz nedir?
Büyük şirketlerin kendi sitelerinden yaptıkları satış kendi bayilerine de düşüyor ama diğer kişiler tarafından satışlara engel olunması gerekiyor. Markalar kendileri sattıkları zaman bu ticaretten bayinin bir karı oluyor. Ama diğer kişilerin sattıkları ürünler çok sıkıntı yaratıyor. Bunların yasaklanması gerekiyor diye düşünüyorum.
Kadirli beyaz eşya sektörü anlamında ne durumda?
Burada tüm beyaz eşya markalarının 1-2 adet bayisi bulunuyor. 100.00 nüfuslu bir yer burası. Gelir kaynağının yüzde 80’i tarım olan bir yer. Organize kurulduktan sonra biraz daha sektörlerden gelir elde edilemeye başlandı. Mısır, Kadirli kırmızı turpu ve Osmaniye fıstığı çok yetişiyor.
İlk yorum yapan olun