BEYSAD olarak yurtdışı ihracat çalışmalarımıza 2019 yılı 2. yarısına kadar yoğun odaklanmıştık ve yaşadığımız süreçte faydasını gördüğümüz noktalardan biri oldu.
BEYSAD olarak bir önceki Genel Kurul Toplantımızdan bu yana son bir yılda Romanya, Polonya, Hindistan, Amerika seyahatlerimize ek olarak, Türkiye’de de bir büyük ve bir de ön toplantı olmak üzere 2 Samsung Etkinliğini tamamlamış olmanın memnuniyetini yaşıyoruz.
Hedef ve faaliyetlerimizi yönlendiren ve 2 yılda bir katılımcı bir yapı ve ortak akıl ile oluşturduğumuz Strateji Belgemizi 2020 yılında güncelledik. Aralık 2019’da 81 kişilik katılımla gerçekleştirmiş olduğumuz “Arama Konferansımızın” sonrasında belgemizi de Mart ayında tamamlayıp, tüm paydaşlarımızın kullanımına sunduk. Sektörümüzün SWOT analizini ve farklı paydaşlara düşen sorumlulukları gösteren belgemizin kamu, akademi, ana sanayi ve yan sanayi gibi tüm paydaşlarımız için yol gösterici olacağına inanıyoruz.
Pandemi süreciyle birlikte, üyelerimizin asgari etkilenmesi adına, hızlı hareket ederek sağlıklı bilgilerin kendilerine ulaştırılması yönünde iletişime öncelik verdik. Üyelerimizle, ana sanayi yetkililerimiz, diğer paydaşlarımız ve kamu yetkililerimizle sektörel bilgi ve beklentiler anlamında köprü görevi üstlenmeye çalıştık.
Dernek içindeki faaliyetlerimizi daha dinamik yönetebilmek adına, Mart ayından bu yana Yönetim Kurulu Toplantılarımızı online olarak haftalık gerçekleştirdik ve planlarımızı oluşturup, takip eden günlerde hızlıca hayata geçirmeye çalıştık.
Pandemi sürecinde tüm kurumlarda kritik hale gelen konular ile ilgili İnsan Kaynakları Komite üyelerimiz ile de sık aralıklarla online toplantılar gerçekleştirildi. İK Komite Toplantıları sayesinde üyeler arasında iyi uygulamaların ve faydalı içeriklerin paylaşımı hızlandı ve üyelerimizin daha çabuk önlem alma fırsatı oldu.
Ana sanayilerimiz başta olmak üzere diğer STK paydaşlarımız ve uzman kuruluşlar ile de sürekli iletişimde kalarak, üyelerimizle Kısa Çalışma, Hukuki Konular, Finansal Yönetim gibi güncel önceliklere göre bilgi ve faydalı içerikleri paylaşıma öncelik verdik.
Bu dönemde paylaştığımız bazı içerikleri aşağıdaki gibi sizlerle de paylaşmak isterim:
- Covid-19’dan Korunma Önlemleri
- Kısa çalışma ödeneği bilgilendirmeleri
- Yenilenmiş olan Covid-19 Destekleri
- Covid-19 Salgını Etkilerinin İş Hukuku Bakımından Değerlendirilmesi
- Covid-19 Finansal İpuçları hakkında bilgilendirme yazıları
- Covid-19 Genel Finansal Bilgilendirme
- Ek Gümrük Vergilerinin Etkileri
- Ana Sanayi ve farklı sektör önlem uygulama örnekleri
Bu dönemde çalışmalarımızı sağlıklı bir zeminde yürütmek ve üye ihtiyaçlarımızı doğru anlamak adına farklı zamanlarda 3 Anket çalışması yaptık. Bu anketler üyelerimizdeki beklentinin sektörümüzün maalesef talep anlamında hem iç piyasa hem ihracat açısından 2. Çeyrekte çok olumsuz etkilenmesi ve normal seviyelere dönüşün 2020 sonu-2021 başını bulabileceği yönünde olduğunu gösterdi. Düşük talebe karşın yüksek seviyedeki geçmiş öngörülere göre yapılmış satınalma ve personel yapılarının ödemeleri ve tedbirlerin ek maliyetleri ile sektördeki birçok firmanın nakit anlamında sıkıntı riski gördüğü tespit edildi. Üyelerimizin bu risklere karşı kısa çalışma ve kamunun benzeri desteklerinden yararlanma planları olduğu da görüldü. Yoğun katılımla önemli bir sektörel görüntü sağlayan sonuçları üyelerimize, ana sanayi yetkililerimize ve kamu yetkililerine ulaştırdık.
Yapılan anket sonuçlarında BEYSAD’dan beklentiler içerisinde yer alan ana sanayilerden daha fazla bilgi edinmek talebi üzerine, ana sanayi satınalma yetkililerimiz ile bir röportaj serisi oluşturduk ve tüm üyelerimiz ile online ortamda paylaşarak ilk ağızdan pandeminin sektörümüze etkileri hakkında görüş edinmelerini amaçladık. Yılın sonuna yaklaşmakta olduğumuz bu günlerde ise 2021 beklentileri ile ilgili ana sanayilerimize röportaj talebi ile ulaştık ve sektörün orta vade öngörülerini üyelerimize ulaştırmayı amaçladık. Sektörün önemli liderlerinin görüşlerinin üyelerimize ve tüm paydaşlarımıza ışık tutacağına inanıyoruz.
Bu dönemde sık şekilde online bilgilendirme toplantıları yapmayı amaçladık. Bu vesile ile hem üyelerimizle bir araya gelme fırsatımız oldu hem de önemli görüşleri direkt uzman kaynaklardan kendilerine ulaştırmış olduk ve soru-cevap bölümleri ile etkileşimli olarak sorularına yanıt bulmalarına destek olduk.
Online Bilgilendirme Toplantılarımızın konu başlıklarını özetlemek gerekirse;
- Kısa çalışma ödeneği nedir, nasıl faydalandırılır?
- Kısa Çalışma Uygulamasında Bordro Uygulamaları
- Covid-19 Sonrası Dünya ve Türkiye Ekonomisi
- Covid-19 Etkisinin İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Açısından Değerlendirilmesi
- Yeni Normal Dönemde Finansal Risk Yönetimi
- Kolektif Bilinç ve Krizlerin üstesinden Gelmek
- Çin Pazarı ve Uzakdoğu’nun geleceğine bakış
- TÜBİTAK “Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı” Bilgilendirmesi
- 14001-50001 Bilgilendirme Toplantısı
Ayrıca üyelerimize direkt erişmek ve görüşlerini almak için 8 farklı bölgesel online toplantıya
tüm üyelerimizin temsilcilerini davet ederek sektör ve BEYSAD faaliyetleri hakkında görüş ve önerilerini aldık.
AB IPA Rekabetçi Sektörler Programı desteği ile BEYSAD’ın proje sahibi ve Özyeğin Üniversitesi ile TÜSİAD’ın proje ortaklığında yürüttüğümüz Sanayi 4.0 Mükemmeliyet Merkezi projemizin de tüm pandemi koşullarına rağmen başarıyla ilerlediğini ve 2021 yılı içerisinde faaliyete gireceğini sevinerek paylaşmak isteriz. Üyelerimize ve sektöre danışmanlık, eğitim, pilot projeler ve Ar-Ge desteği sağlayacak fiziksel ve kadro altyapısı içeren merkezimizin ülkemiz için de örnek bir proje olacağını öngörüyoruz.
Sektörümüzün 2020 ikinci yarısında beklentilerden önce toparlanması ile pandemi koşullarında kısa sürede yüksek hacme erişmek durumu oluştu. Türkiye Beyaz Eşya Sektörü Türkiye’deki tedarikçi ağının derinliğinin ve pandemi koşullarındaki dinamik yaklaşımının da katkısı ile bu artışa hızlı cevap vererek arz tarafında olumlu ayrıştı. Bu durumu rekabette tedarik zinciri yapılarının artık kritik hale geldiği konusunda bir bulgu olarak değerlendiriyoruz. Sektörümüz yüksek hacim beklenen 2021’e hazırlanırken tüm paydaşların öncelikle pandemi tedbirlerinin yaşatarak çalışanlarının sağlıklarına öncelik vermesinin sonrasında ise çeviklik ile sürdürülebilirlik boyutlarını iyi dengelemelerinin ve belirsizlik ortamında hızlı, şeffaf bilgi akışının sağlanmasının önemli olacağını düşünüyoruz. BEYSAD olarak da çalışmalarımızı bu bağlamda yoğunlaştırarak ülke ve sektöre olumlu katkımızın sürmesi için çalışacağız.
2021 yılının hepimiz için sağlıklı bir yıl olmasını diliyoruz.
İlk yorum yapan olun