Kızartma yapacağınız besin hangisi olursa olsun öncelikle kızartma makinenizin bir önceki işlemden sonra temizlendiğine bakmalısınız. Daha önceki kızartmadan kalmış olan ve zamanla sertleşen yağ lekeleri ve farklı artıklar, sağlığınızı doğrudan ve ciddi şekilde etkileyecek kanserojen maddeler içerebilir. Bunun için bir yandan kızartma keyfi yapmak, bir yandan da sağlığınızı korumak istiyorsanız her bir işlemden sonra kızartma makinenizi temizlemelisiniz. Ama nasıl?
Sağlığınızı düşünüyor ve kızartmalarınızın daha lezzetli ve güzel olmasını istiyorsanız, her kızartmadan yağı değiştirin ve makineyi temizleyin. Kızartma makinenizi 2 aşamada temizleyebilirsiniz. Bunları da basitçe iç ve dış temizlik olarak ayırmak mümkün;
Kızartma makinenizin içini temizlerken;
İlk olarak kızartma makinenizi fişten çekin. Makinede bulunan yağı bir daha kullanacaksanız cam bir kaba alın, yoksa uygun bir kaba alarak geri dönüşüm için bir kenara ayırabilirsiniz. Makinede kalan yağı kazımaya başlayın ama bunu yaparken de cihaza zarar vermemeye özen gösterin. Makinede kalan yağı bir tel ya da fırça ile kazıyabilirsiniz. Bu kazıma işleminde plastik bir alet (spatula vb) kullanırsanız makinenizin çizilmesinin de önüne geçebilirsiniz. Ardından kalan kirli ve yağlı bölümleri de temizleyin ve yağı boşaltın. Yağı iyice boşalttıktan ve kalanları da temizledikten sonra makineye biraz su ve yağ çözücü deterjan koyarak makineyi tekrar çalıştırın. Bu yöntem kızartma makinenizin içindeki yağların kolayca çözünmesini sağlayacaktır. Ardından kızartma makinesini kapatın ama içindeki suyu boşaltmayın. Su soğuduktan sonra boşaltın ve bir sünger, bez veya kağıt havluyla iş kısmı iyice silin. Mümkün olduğunca yanlardan yağı almaya çalışın. Bir kaba su ve bulaşık deterjanı doldurun. Bu karışımı temizleyici bezi nemlendirmek için kullanın ve kızartma makinesinin içerisindeki kalan yağı temizleyin. Temiz suyla tamamen durulayın.
Kızartma makinenizin dışını temizlerken;
Kızartma makinenizin dışını temizlemek için sünger, sıcak su, karbonat ya da yağ çözücü kullanabilirsiniz. Ancak her model birbirinden farklı olduğu için her şeyden önce kullanım kılavuzunu okumanızı öneriyoruz.
Kızartma makinesinin bazı kısımlarının ıslanmasında bir sakınca yokken diğer kısımlarına su değmemesi gerekir. Bu nedenle dış kısmını temizlemeden önce nerelere su değebileceğini öğrenmelisiniz. Her alet temizliğinde olduğu gibi güvenlik önce gelmeli.
Bir karışım yapmak için az miktarda su ile karbonatı karıştırın. Karbonatlı karışımı, kızartma makinesinin kalıntılarının bulunduğu veya yapışkan artıkların bulunduğu yüzeye sürtün. Yapışmayı dairesel hareketle ovmak için bir sünger veya bez kullanın. Yapışkan lekeler çıkana kadar devam edin. Temiz su ile tekrar durulayın. Yumuşak bir havluyla kurutmadan önce tüm temizleme ürünlerinin çıkarıldığından emin olun. Kızartma makinesinin herhangi bir kısmı ıslanırsa, kullanmadan önce tamamen kurumalarını bekleyin.
İlk yorum yapan olun