Çip nedir?
Küçük düz bir silikon parçası üzerindeki bir dizi elektronik devre çip olarak adlandırıyor. Genel adıyla çip; mikroçip, bilgisayar çipi, entegre devre veya IC olmak üzere farklı kategorilere ayrılıyor. Teknolojik cihazların neredeyse tümünde çip teknolojisinden aktif bir şekilde yararlanılıyor. Silisyumun eritilmesiyle oluşturulan çipler özellikler ürünlerin önemli bir parçası olarak öne çıkıyor. Küresel ısınma ve pandeminin etkileri bu ihtiyaçlara yanıt alınmasını zorlaştırdığı için son dönemlerde üreticiler çip bulmakta zorlanmaya başladı ve bir çip krizi gündemimize oturdu. Büyük ölçekli şirketler her ne kadar önlem alsa da çip krizi önemli bir gündem oluşturuyor.
Çip krizi nasıl ortaya çıktı?
Pandeminin etkisinin görülmeye başladığı süreç içerisinde pek çok alanda çip tedariğinde sorun yaşanmaya başlandı. Çünkü pandemi içerisinde dünyanın, çok fazla sayıda insanın evden çalıştığı sanal bir döneme girdiğini söyleyebiliriz. Evde geçirilen süre artınca elektronik cihazlara olan talep de bir hayli arttı. Fakat bu süreçte üretim, elektrik enerjisi yetersizliği ve küresel ısınmanın neden olduğu etkilerden dolayı istenen düzeyde çip üretilemedi ve mevcut talebi karşılayamaz hale geldi. Çip üretiminde meydana gelen sorunların ardından birçok sektör ve alan büyük etkilere maruz kaldı. Çip krizinden etkilenen en büyük alanlardan biri de beyaz eşya sektörü oldu.
Çip krizinde beyaz eşya sektörü
Teknolojik gelişmeler ve dijital dönüşüm çalışmaları konusunda öncü sektörlerden biri olan beyaz eşya sektörü de yaşanan çip krizinden payını aldı. Akıllı uygulamalara ve ürünlere yönelen sektör, yaşanan çip krizi ile birlikte kısıtlı üretime odaklandı. Özellikle bulaşık makinesi kategorisinde ciddi üretim sorunları ortaya çıktı. Çip krizinin ekonomik etkileri ve ürün başına düşen maliyetin artışı da sektörü olumsuz etkileyerek arz-talep dengesinin bozulmasına da zemin hazırladı.
İlk yorum yapan olun