5. Aşk Tutulması (Murat Şeker – 2008)
Futbol totemleriyle kafayı bozmuş fanatik Fenerbahçeli yakışıklı delikanlı ile güzel bir kızın yavaş yavaş ısınan aşk hikâyesinde Fenerbahçe de önemli bir katalizör görevi görüyor. Kahramanımızın, kendisi de Fenerbahçeli olduğu halde müstakbel damadından pek hazzetmeyen kayınpederi ile mücadelesi de cabası. Yönetmen, filmini kadınların da erkeklerin de ilgisini canlı tutacak (yapılması çok zor olan) bir romantizm-futbol aşkı çizgisinde tutmayı başarmış.
4. İnek Şaban (Osman F. Seden – 1978)
Kemal Sunal’ın filmlerinde zaman zaman komedi unsuru olarak kullanılan “karıştırılan ikizler” trüğünün başarılı bir uygulaması. Bir karpuzcu ile benzerliği sayesinde mecburen yerine geçtiği hovarda ve ünlü kalecinin mizahi hikâyesi.Kemal Sunal’ın en iyi işlerinden değil ama başta Dinçer Çekmez (bana Mazlum’un getirin!) olmak üzere yardımcı karakter oyuncularından azami verim alınan komik bir film olmuş.
3. Gol Kralı (Kartal Tibet – 1980)
Aziz Nesin’in ilk baskısı 1957 yılında yapılan çoksatan romanından yıllar sonra yapılan ama güncelliğini maalesef bugün bile pek kaybetmemiş bir uyarlama. Köklü ve varlıklı bir ailenin son erkek temsilcisi olan Sait Hopsait’in güçsüz, silik bir tipken devasız aşkı uğruna konfor alanının dışına çıkarak çok iyi bir futbolcuya dönüşmesinin Nesin’in hicvin doruklarındaki kaleminden yansıması. Film de seyirciyi 1980 yılının Fenerbahçeli ve Beşiktaşlı oyuncuları figüranlığında eğlenceli bir çizgide eğlendiriyor. Romanın çizgisine ulaşamasa da yine de belirli bir sosyal taşlama kalitesi mevcut.
2. Ya Ya Ya Şa Şa Şa (Ümit Efekan – 1985)
Komedi filmlerine dozunda bir dramı başarıyla eklemek gibi zor bir iş başarılmış. 3. Ligden Fenerbahçe’ye uzanacak yetenekte bir kapıcı çocuğunun trajikomik hikayesi. Paranın ve şöhretin ezici gücü olanca gerçekçiliğiyle resmediliyor. Futbolun sosyo-ekonomik yönü hakkında zamansız bir mesajı var. Filmin diğer güçlü yanı da İlyas Salman – Münir Özkul ikilisinin müthiş oyunculukları.
1. Dar Alanda Kısa Paslaşmalar (Serdar Akar – 2000)
Başkanıyla, hocasıyla, futbolcusuyla ve taraftarıyla amatör bir takımın (Esnafspor) profesyonelce anlatılmış öyküsü. Gerçek bir olaydan esinlenen film, “Hayat fena halde futbola benze” sloganına uygun bir paralellikte işliyor. Filmde 90’ların ünlü futbolcularının da küçücük rolleri var. Özellikle Savaş Dinçel ustanın döktürdüğü filmde, Müjde Ar ve Erkan Can da çok iyi performanslar vermişti.
İlk yorum yapan olun