Teknolojinin gelişimiyle birlikte her alanda görülen değişim ev aletleri sektöründe de görüldü. Teknoloji ilerledikçe farklı özellikleri içinde barındıran çeşitli ev aletleri piyasaya sürüldü ve akıllı ev (smart home) kavramı hızla hayatımıza girdi. GOOINN, şirketlerin dijital dönüşümü ve girişimcilerin her alanda inovatif dijital ürünler geliştirmelerine rehberlik etmek için her ay yayınladığı sektör raporlarında bu ay Akıllı Ev Aletleri’ni mercek altına aldı. GOOINN 2023 Ev Aletleri Raporu’na göre pazarın büyüme hacmi, yeni akıllı ev aletleri, yeni iş modelleri, teknolojiler ve gelecek trendleri şu şekilde şekilleniyor.
Türkiye’de ev aletleri pazarı büyüyor
Dünya’da ev aletleri pazarının 2024 yılında 500 milyar doları bulacağı belirtilen GOOINN Ev Aletleri Raporu’na göre, Türkiye’de tüketici elektroniği ve beyaz eşya pazarının etkileyici bir hızla büyümesi bekleniyor. Türkiye’deki ev aletleri sektörü ile ilgili tahminler şöyle;
· Ev aletleri pazarındaki gelirin 2023 yılında 5 milyar dolar olacağı ve pazarın yıllık %7,76 oranında büyümesi bekleniyor.
· Pazarın en büyük segmenti 2023 yılında 2,57 milyar dolar pazar hacmiyle küçük ev aletleri olacağı düşünülüyor.
· Ev aletleri pazarında 2023 yılına kadar toplam cironun %14,7’si online satışlardan elde edileceği öngörülüyor.
· Beyaz eşya pazarının 2024 yılında %2,3 oranında hacimsel büyüme göstermesi bekleniyor. Pazar hacminin 2027 yılına kadar 64,2 milyon adet olacağı düşünülüyor.
Yeni nesil ev aletleri kullanıcısına birçok avantaj sağlıyor
GOOINN raporuna göre, yeni nesil ev aletleri sektöründe IoT, Yapay Zeka, Hydrobond, Radyo Frekansı (RF), Antimikrobiyal ve 5G gibi yeni teknolojiler kullanılarak hayatımızı kolaylaştıran Uzaktan İzleme, Güvenlik, Hareket Algılama, Enerji Tasarrufu ve Özelleştirme gibi avantajlar sağlıyor.
Kullanıcı ile iş birliği yapan yeni iş modelleri geliyor
Ev aletleri teknolojisi hızla gelişmekte ve bu gelişme, ev aletlerini daha “akıllı” hale getirerek ev otomasyonun ve ev konforunun artmasını sağlamaktadır. Bu sektörde ortaya çıkan yeni iş modelleri, akıllı ev aletlerinin kullanımını ve gelir modelini değiştirmektedir. GOOINN Raporu’na göre, akıllı ev aletleri sektöründe ortaya çıkan yeni iş modelleri “Abonelik Tabanlı Model, Doğal Dil İşleme ve Sesli Asistan Desteği, İçeriğe Dayalı Reklamlar, İş birliği Modeli ve Kullanım Başına Ödeme Modeli” olarak karşımıza çıkıyor.
Egzersiz yaptıran akıllı aynalardan iç mekan akıllı bahçelere kadar evimizin her yerinden zeka fışkıracak
GOOINN Ev Aletleri raporuna göre, 2023’ün yeni nesil ev aletleri şunlar olacak.
“Akıllı Kilit, Akıllı Ampuller, Akıllı Hoparlör, Akıllı Priz, Akıllı Termostat, Akıllı Buzdolabı, Akıllı Kapı Zili, Robot Süpürge, Akıllı Çamaşır Makineleri, Akıllı Tencere, İç Mekan Akıllı Bahçeleri, Automatic Pet Feeder, Dijital Ölçüm Kabı, Robotik Çim Biçme Makinesi, Solar Şarj Cihazları, Tezgah Üstü Projektör, Buharlı Fırın, Akıllı Çöp Kutuları ve Geri Dönüşüm Kutuları, Akıllı Davlumbaz, Akıllı Aynalar”
İşte, ev aletleri ile hayatımızı kolaylaştıracak yeni trendler
Trend 1: Akıllı mutfak aletleri artık norm haline geldi ve gelecekteki dönemlerde de popülerliğini korumaya devam edecek.
Trend 2: Akıllı ev hoparlörleri evlerde temel bir unsur haline gelecek.
Trend 3: Sağlık ve wellness konusunu destekleyici akıllı ev aletleri önümüzdeki dönemlerin önde gelen cihazları arasında olacak.
Trend 4: Kablosuz garaj kapısı açıcılar, temas sensörleri ve görüntülü kapı zilleri gibi akıllı ev güvenlik cihazları, başarı sağlamada giderek daha etkili hale gelerek evlerde yaygınlaşacak.
Trend 5: Akıllı robotlar evlerin vazgeçilmez aletleri arasında yer alacak.
Trend 6: Renk değiştiren ve enerji tasarrufu sağlamaya yardımcı olan akıllı ampuller vazgeçilmez olacak.
Trend 7: Kullanımı kolay yazılım platformlarına sahip çok yönlü kompakt ev otomasyon sistemleri gelecek.
Trend 8: Ev aletlerinin sürdürülebilir olması tüketiciler tarafından en çok dikkat edilen noktalar arasında olmaya devam edecek.
Trend 9: Tasarımsal açıdan dolap içi ev aletleri önemli bir trend haline gelecek.
Trend 10: Evde geçirilen zamanın artması ile küçük veya orta ekran televizyonlar yerine daha çok sinema ortamını yaratacak büyük ekran televizyonlar tercih edilmeye başladı. Bu trend önümüzdeki dönemlerde de vazgeçilmez olacak.
İlk yorum yapan olun