Gözetim belgesi taleplerine ilişkin başvurular, Gümrükler Tek Pencere Sistemi kapsamında Bakanlık internet sayfasında yer alan “E-Hizmetler” ve “E-İşlemler” altındaki “İthalat Belge İşlemleri” bölümünde yer alan “E-İmza Uygulamalarına Giriş” kısmında elektronik imza ile yapılacak. Ayrıca, e-Devlet üzerinden de başvuru yapılabilecek. Bakanlığın “ithalatta gözetim uygulamasına ilişkin tebliğde değişiklik yapılmasına dair tebliğler” de Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, sofra, mutfak, tuvalet, yazıhane, ev tezyinatı (süsler) ve benzeri işler için cam eşya tanımlı ürün grubu için belirlenen birim gümrük kıymeti rakamları güncellendi. Bu ürünler için gümrük kıymeti rakamları ton başına 1300 dolar ile 6 bin 500 dolar arasında değişecek.
Yerli üretimi olan yeni nesil ürünlerden airfryer, robot süpürge, dik süpürge ve stand mikserlerin ithalatının yakından izlenebilmesi ve özellikle düşük birim fiyatlı ithalatın gerçekleşme koşullarının araştırılması amacıyla, söz konusu eşyanın belirlenen gümrük kıymetlerinin altında birim kıymeti haiz olanlarının ithalatı ülke ayrımı olmaksızın gözetime tabi tutulacak. Söz konusu ürünler için gümrük kıymeti adet başına 10 dolar ile 200 dolar arasında olacak şekilde güncellendi. Tebliğler yayım tarihini takip eden 30. gün yürürlüğe girecek.
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Arnica Yönetim Kurulu Başkanı Senur Akın Biçer, artan ithalat baskısına karşı getirilen ithalatta gözetim uygulamasının, Türkiye’deki üreticiyi korumak ve üretimi teşvik etmek açısından çok önemli bir karar olduğunu söyledi. Alınan karar gereği uygulanacak ilave gümrük vergilerinin, sanayicinin lehine yani yerli sanayici ve üretici koruduğunu söyleyen Biçer, gümrük vergilerindeki artışa bağlı olarak ithalat yerine üretimin yurt içinde yapılacak olmasının, yerli üretim yapan sanayiciler açısından hem iç pazar hem de dış pazarda daha etkin bir oyuncu olmanın da önünü açacağını vurguladı.
“Air fryerlarda gözetim kapsamına giriyor”
Biçer, dergimize yaptığı açıklamada kahve ve çay makineleri, tost makineleri ile ekmek kızartma makinelerinin yanı sıra özellikle son dönemde tüketicinin yoğun ilgisini gören air fryerlerın da gözetim uygulaması kapsamına girdiğini belirtti: “Özellikle bu tebliğin üreticileri koruduğunu vurgulamak isterim. Son dönemlerde zor bir süreçten geçen sektörümüzdeki üreticiler için bu tebliğ, yeni projeler, yeni üretimler anlamına gelir. Üretim artışı da istihdamın artışı ve dövizin yurt içinde kalmasını sağlar. Öte yandan yurt dışından ürün satın alan firmalar da alımlarını yurt içine kaydıracağı için genel olarak sektörde bir hareketlenme yaşanır. Bir diğer avantaj da genel ekonomik yararımız. Ülkemizin dövize en çok ihtiyaç duyduğu zamanda bu önlemlerle dövizin yurt içinde kalması sağlanıyor.
“Dezavantajları da bulunuyor”
Tebliğin ayrıca tüketicilerin daha kaliteli ürüne ulaşmasına olanak sağlarken ürün çeşitliliğinin azalmasını da gündeme getirebileceğini söyleyen Biçer, bunların yanı sıra tebliğin dezavantaj yaratabileceği noktalarda da dikkatli olmak gerektiğini düşündüğünü açıkladı: “Bu koruma önleminde ortaya konan bedel, “merdiven altı” diye tabir edilen ve kayıt dışı faaliyet gösteren firmaların iştahını kabartabilir. Hiçbir kalite standardı olmayan firmalar, sadece montaj yaparak başka bir haksızlığa davetiye çıkarır. Bu da sektörümüz için ciddi başka sorunlara yol açabilir. Merdiven altı imalat yapan üreticilerin önlenmesi ise sanayici kimliğinin düzgün bir şekilde öne çıkarılması ile mümkün olabilir.”
İlk yorum yapan olun