Öncelikle kendinizi ve firmanızı tanıtabilir misiniz?
21 Mayıs 1997 Lefkoşa doğumluyum. 18 Mart Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünü bitirdim. Ardından da aynı üniversitede Uluslararası İlişkiler yüksek lisans eğitimine devam ettim. Şu anda Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde doktoramı yapıyorum. Şirkette yaklaşık 1,5 yıldır Kurumsal İletişim ve İnsan Kaynakları Yöneticisi olarak çalışıyorum. Bu alanda daha öncesinde herhangi bir tecrübem yoktu. Araştırma görevlisi olarak çalışıyordum ve sonrasında burada başladım. Şirketin kurucusu Ramadan Cemil Limasol kökenli bir kişidir, kendisi Güney Kıbrıs’ta doğmuştur. Şirket İngiliz sömürgesi idaresinde önce 1943 yılında kurulmuştur. Savaş ve göç sebebi ile 1975 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti çatısı altında tekrar kurularak yolculuğuna devam etmiştir. Önümüzdeki yıl şirketin 50. yılı kutlanacak. Ardından çocuklarından Hasan Ramadan Cemil şirketi devralıyor fakat 1999 yılında vefat edince Kıbrıs’ın ilk diplomatik memuru olan ablası Işın Ramadan Cemil kamudaki görevinden istifa ederek işin başına geçiyor. Kendisi halen şirket yöneticisi olarak iş hayatına devam ediyor. Onun oğlu ve kızı da şirketin yönetiminde yer almakta ve farklı görevler üstlenmektedirler.
Firmanızın yapısından bahseder misiniz?
Arçelik Kıbrıs olarak da ifade edebileceğimiz şirketimiz aslında Ramadan Cemil RC Corp. firması altında yer alıyor. Burada 3 şirketimiz bulunuyor. Ramadan Cemil Limited, Ram Company ve Ram Trading var. Ram Trading tarafı Arçelik Kıbrıs’ı temsil ediyor bizim tarafımızda. Burada 3 mağazamız var. 2 tanesi Girne’de, biri de Lefkoşa’da yer alır. Bunun dışında da ada genelinde 12 Arçelik mağazamız var. Koç Grubu’nun 3 markasının da bir arada bulunduğu Türkiye dışında tek yer aslında KKTC. Arçelik, Grundig ve Beko markaları. Biz de sadece Arçelik var. Diğerlerini biz dağıtmıyoruz.
Ramadan Cemil Corp. ‘un faaliyet alanları nelerdir?
3 şirketimiz var. Ramadan Cemil İşletmeleri ve Ram Company daha çok hızlı tüketim ürünlerinin satışını gerçekleştiriyor. Alkol, temizlik ürünleri, gıda, hayvan mamaları vb. üzerine çalışılıyor. Ram Trading tarafı da dayanıklı elektronik aletler tarafı. Genel olarak pazarlama, satış ve dağıtım üzerine çalışıyoruz. Markalarımızın yetkili servis hizmetlerini de biz sunuyoruz. 12 mağazamız dışında Arçelik ürünlerinin satıldığı herhangi bir yer yok. 12 mağazanın 9’u bayi diğer üçü bizim işlettiğimiz mağazalar. Mağazalarımız Kuzey Kıbrıs’ta dağılmış durumda. Toplam personel sayısı da 50 civarında.
KKTC ‘de ticaret yapmanın zorlukları ve soruları nelerdir?
Kıbrıs’ın şu anki durumuna baktığınızda ekonomik olarak Türkiye’den daha iyi deniyor. Asgari ücretimiz yüksek, kamuda 13. maaş uygulaması var. Günün sonunda asgari ücreti artırarak da bir yere varılamıyor. Artıyor ama sürekli bir enflasyon var. Bugün aldığınızı yarın alamayabilirsiniz. TL kullandığımız için değer kaybedince hayat pahalılaşıyor. Bunun dışında inşaat sektörü açısından da sıkıntılar yaşanıyor. Yabancılara satışlarda, Türkiye’nin de etkisi ile daralmaya gidildi ve bu da inşaat sektöründe daralmaya gidilmesini sağladı. Hali hazırda yerli halkın alamayacağı evler satışa çıkmıştı. O zaman sektörde bir ivme vardı ama geldiğimiz nokta itibariyle biraz daha daralmış gözüküyor. Burada en temel nokta Türkiye’nin müdahalesi ve buradaki meclisin yeni bir yasa çıkarması oldu. Yabancıların satın alabileceği ev sayısı, bölgeye göre yüzde belirtilen bir yasa oldu.
İlk yorum yapan olun