Arzum, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nü büyük bir coşkuyla kutladı

Arzum OKKA, Türk kahvesinin İstanbul’da ilk kavrulduğu Beta Yeni Han’da düzenlenen 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü etkinliklerinde, ikramlarıyla lezzet dönüşümünü yaşattı.

Arzum OKKA, UNESCO’nun Türk kahvesini, Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dahil edişi ve 5 Aralık’ın “Dünya Türk Kahvesi Günü” olarak kutlanması özelinde düzenlenen etkinliklerde yer alarak Türk kahvesini desteklemeye devam ediyor. Arzum OKKA, bu özel günün 11. yılında Beta Yeni Han’da düzenlenen etkinliklere kurduğu özel standı ile kahveseverleri OKKA’lı Türk kahvesi lezzetleri ile buluşturdu. Arzum OKKA, dünyada bir ilk olarak Türk kahvesini doğrudan fincana servis eden OKKA Türk Kahvesi Makinesi ve özel karıştırıcılı cezveye sahip OKKA Rich Spin Pro Kahve & Sıcak İçecek Hazırlama Makinesiyle Türk kahvesi ikramında bulundu. Türk kahvesinin tarihine, Türk kahvesine ait hikayeler eşliğinde değinilen etkinlikte; Arzum OKKA’nın yeni ürünü ve ikramları kahveseverlerden tam not alırken, Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, bu özel günde katılımcılara “Türk Kahvemizin Teknoloji ile Buluşması Neden Önemli?” konulu bir konuşma da gerçekleştirdi.

“Dünya Türk Kahvesi Günü hepimizin sahiplenmesi gereken ulusal bir hazine”

Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, “Türk kahvesinin kültürel değerinin ulusal ve uluslararası bilinirliğine katkıda bulunmak isteyen gönüllülerin bir araya gelmesiyle 2008 yılında kurulan Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği (TKKAD) ile birlikte Türk kahvesini 2013 yılı sonunda UNESCO’ya götürdük. UNESCO, 5 Aralık 2013’te Türk kahvesini, ‘Türkiye’nin somut olmayan kültürel bir değeri’ olarak tescilledi. Böylelikle ‘Bu kahvenin ince çekilmesi ve pişiriliş şekli Türkiye’ye aittir’ ifadesi tüm dünya genelinde kabul edilmiş oldu. Derneğimizin de katkılarıyla birlikte bu yıl Türk kahvesi ve onun değişmez geleneğinin, UNESCO tarafından tescilinin yıl dönümü olan 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nün 11. yılını kutluyoruz. Arzum OKKA olarak bu önemli günün hepimizin sahiplenmesi gereken ulusal bir hazine olduğunun farkındayız. Bu sebeple geçmiş yıllarda olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da bu hazinenin yaşatılması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Yurt dışında hangi restoran ya da kafeye giderseniz gidin mutlaka bir Türk kahvesi isteyin”

Türk kahvesi ve kültürünü dünyaya tanıtımını marka olarak misyon edindiklerini kaydeden Kolbaşı, “Bu kültür ve 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü altında yatan başarı, sadece bir kurum ya da bir kişinin eseri değil. 500 yıllık yaşanmışlıkla gelişen, hayatın, en önemli kararlarının merkezinde kendine yer edinen bu kültür hepimizin. Bu kültürü, başarıyı ve özellikle bu özel günü herkesin sahiplenmesi gerekiyor. Kültürümüzün tanıtımı için herkesin yurt içinde ya da yurt dışına kahvemizi temsil etmesi son derece önemli. İstiyorum ki tüm dünya, Türk kahvesinden haberdar olsun. Kahvesini içerken de benim yaşadığım hazzı, keyfi yaşasın. Bunun için de katıldığım her konferans ya da panelde, yurt dışında hangi restoran ya da kafeye giderseniz gidin mutlaka bir Türk kahvesi isteyin diyorum. Bugün menüde o kahve olmayabilir ancak o menüye girmesini bu bilinçle sağlayabiliriz. Yine aynı şekilde ülkemizde kafe, restoran ya da otel sektöründe hizmet veren firmalar, misafirlerine Türk kahvesi ikram etsinler. Yabancı turistleri kültürümüzle kahvemizle tanıştırsınlar” dedi.

“Global arenada da çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz”

Arzum Genel Müdürü ve İcra Kurulu Başkanı Evren Albaş, “Kültürümüz kahve ile 16. yüzyılda Yemen Valisi Özdemir Paşa’nın kahveyi İstanbul’a getirmesi ile tanıştı. Daha sonra Osmanlı’nın Avrupa ile gerek ticari gerekse askeri temasları ile kahve Avrupa’ya yayıldı. TÜİK verileri bize Türkiye’de genel kahve tüketiminin 2012’den bu yana dört katına çıktığını gösteriyor. Türkiye dünyada en çok kahve tüketen 22. ülke olarak yer alırken, ülkemizde kişi başı 1,5 kilo kahve tüketiliyor ve bahsettiğimiz bu miktarın %80’ini de Türk kahvesi oluşturuyor. 2024 yılı sonunda 236 milyar dolara ulaşması beklenen dünya pazarı geneline baktığımızda ise içilen her 200 kahvenin yalnızca 1 tanesinin Türk kahvesi olduğunu görüyoruz. Kısacası global arenada Türk kahvesinin yayılımını artırmak için daha çok yolumuz var. Türkiye’de ve dünyada bu oranların artmasını ve Türk kahvesinin herkes tarafından bilinmesini sağlamak amacıyla yenilikçi ürünlerimizle çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Bu uzun yolda; Arzum OKKA olarak sahiplendiğimiz Türk kahvesi kültürü için bugüne kadar yurt içinde ve yurt dışında birçok önemli ve ses getirecek projeye imza attık. OKKA’nın 10. yılında Türk kahvesi tanıtımı için attığımız adımlar Ürdün’den Almanya’ya, İngiltere’den Amerika’ya kadar birçok ülkeye ulaştı” açıklamalarında bulundu.

Ürünlere eklenen her yeni teknoloji Türk kahvesi kültürün tanıtımına hizmet ediyor

Albaş, “Dünyanın birçok ülke ve şehrinde gerçekleştirdiğimiz çalışmalar bizim için her ne kadar değerli olsa da Türk kahvesinin İstanbul’da ilk kavrulduğu yer olan Beta Yeni Han’da düzenlenen 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü etkinliklerinin bizim için ayrı bir yeri ve değeri var. Kültürümüzün doğduğu ve yayılmaya başladığı böylesi değerli bir mekânda Arzum OKKA olarak yer almak, kahvenin yaşanmışlığı ve altında yatan kültürel hazinenin paylaşılması adına son derece önemli bir fırsat. Kahveye dair her şeyin en ince detayına kadar ele alındığı etkinlikle ürünlerimizi sergilerken, deneyim ve lezzeti de bir araya getiriyoruz. Hazırladığımız ikramlarla Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından gelen misafirlere kahvemizin pişirilişini, ikramını ve altında yatan kültürü yaşatıyoruz. Aynı şekilde ürünlerimizle; kahveseverlerin Türk kahvesini en doğru, pratik ve lezzetli şekilde pişirmesi, istedikleri her an başta Türk kahvesi olmak üzere tüm kahvelere ulaşmaları için harcadığımız eforu, yatırımlarımızı, ürünlerin altında yatan Ar-Ge ve inovasyonu sergiliyoruz. Ürünlerimizle kahvedeki lezzet ve yenilikçi dönüşümü ilk elden anlatıyoruz. OKKA ürünümüzle Türk kahvesini fincana doğrudan servis edebiliyoruz. Bunun yanında Arzum OKKA Rich Spin Pro ürünümüzün karıştırıcısı sayesinde tam kıvamında bir Türk kahvesinin yanında menengiç, sütlü Türk kahvesi gibi sıcak, matcha latte ya da dondurmalı salep gibi soğuk sayısız içecek yapabilme lüksünü kullanıcılarımıza sunuyoruz. OKKA ailesine kazandırdığımız her ürün, ürünlerimize eklediğimiz her yeni teknolojiyle Türk kahvesi kültürüne ve bu kültürün tanıtımına, yaşatılmasına hizmet ettiğimizin altını çiziyoruz” şeklinde konuştu.  

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*