Sony “Oturma odasının evrimi”ni ortaya koyan bir araştırma yayınladı

Sony’nin ‘Oturma Odasının Evrimi’ raporu kapsamında gerçekleştirilen araştırmalar, televizyonun son 50 yılda evlerimizde oynadığı rolü ortaya koyuyor.


Sony tarafından hazırlanan “Oturma Odasının Evrimi” raporu kapsamında Avrupa’nın dört bir yanında* gerçekleştirilen araştırmalara göre, insanların 3’te 1’inden fazlası (%35) bugün 55 inçten büyük bir TV isterken, %16’sı yeni XG95 TV gibi 65 inçin üzerinde devasa bir set arzu ediyor.

Ekstra büyük bir TV’ye duyulan istek, en çok 65 inçin üzerinde bir TV’yi tercih edeceğini belirtenlerin 4’te 1’i aştığı (%26) Fransa’da görülürken, Fransa’yı 5’te 1’lik tercih oranıyla Belçika takip ediyor.

10 kişiden 1’i büyük TV’yi statü sembolü olarak görüyor

Büyük bir TV sahibi olmak o kadar önemli ki, her 10 kişiden 1’i bunu statü sembolü olarak görüyor. Statü sembolü sayılma oranı akıllı telefon ve tabletlerde %7, tasarım kıyafetlerde %7, pahalı kol saatlerinde %6 seviyesinde. Şu anda sahip olduğundan daha büyük bir TV isteyenler ise araştırmaya katılanların neredeyse yarısını (%48) oluşturuyor.

Araştırmanın yapıldığı Avrupa ülkelerinde daha büyük bir TV’ye ihtiyaç duyanların başında %57 oranıyla bu isteklerini dile getiren İtalyanlar geliyor. Evlerinde sahip oldukları alanı gözlerinde büyütmeye en yatkın olan ve %18 oranıyla aldıkları TV’nin evlerine büyük geldiğini itiraf edenler de yine İngilizlerle birlikte İtalyanlar.

En iyi izleme deneyiminin TV’de olduğuna inananların oranı %80

Her ne kadar genellikle erkeklerin televizyonun büyüklüğüne takıntılı olduğu düşünülse de büyük televizyonlar, %43’ü daha büyük bir TV seti arzulayan kadınlar için de önemli. Buna rağmen, daha büyük bir TV istemeye %10 daha yatkın olan erkeklerin, “daha büyüğü daha iyidir” felsefesini benimsediğine hiç şüphe yok.

Teknoloji TV izlemek için giderek daha fazla yöntem ve ortam yaratırken, izleyiciler programları daha küçük bir cihaz yerine daha büyük bir ekranda izlemenin sağladığı kaliteyi gitgide daha fazla takdir ediyor. Yüzde 80 gibi çok yüksek oranda katılımcı halen en iyi izleme deneyiminin TV’de olacağına inanıyor. Bunun için verilen sebepler arasında %72 ile daha rahat izleme, %60 ile daha yüksek görüntüleme kalitesi ve %18 ile evde etkileyici bir görüntü yaratması yer alıyor.

Birleşik Krallık’ın önde gelen TV psikolojisi uzmanı Emma Kenny, insanların neden büyük televizyonları tercih ettiğini ve bunları bir statü sembolü olarak gördüğünü şöyle açıklıyor:

“Hoşunuza gitse de gitmese de gerçekten ‘kendini gösteren’ nesnelere sahip olmayı başarının bir göstergesi olarak görüyoruz. Büyük TV pazarı büyüyor ve rekabetçi bir ortam yaratıyor. Evinizin modern, yaşam tarzınızın başarılı görünmesini istiyorsanız, statü sembolleri de önem kazanıyor. Bu ‘ne kadar büyükse o kadar iyi’ inanç sistemi, hiç TV dünyasındaki kadar belirginlik kazanmamıştı.

Oturma odalarının ev sinemalarına dönmesi, izleme deneyimini de hiç olmadığı kadar iyileştirdi. Tuttuğumuz futbol takımının maçlarını izlemek için kombine bilet almak birçoğumuzun ulaşamayacağı bir şey olsa da, büyük ve kaliteli bir TV ekranının karşısına geçtiğimizde kendimizi maçtaymış gibi hissedebiliriz.

Bu, salt egoların yükselmesi ile ilgili de görünebilir ancak bir diğer sebep de televizyonun genellikle paylaşılan bir deneyim olması. Kişinin sahip olduğu pahalı bir saat veya otomobille kıyaslarsak, televizyon bir evde yaşayan ya da ziyarete gelen herkesin faydalandığı bir şey. Dolayısıyla, bir yandan ‘caka satmak’ olarak değerlendirilebilecek bu durum belirli fedakarlık öğelerini de barındırabiliyor. İşte bu yüzden, televizyonda spor karşılaşmalarını izlemenin bir özeliği de, ailenizi ve dostlarınızı davet ederek, değer verdiğiniz kişilerin sizin teknoloji seçimlerinizden faydalanmasını sağlamak.”

Sony’nin Avrupa’da TV Ürün Planlama Ve Pazarlamasından Sorumlu Başkanı Takayuki Miyama ise, “Yıllar içinde büyük TV’lerin popülaritesinde sürekli bir yükseliş olduğunu görüyoruz. Muazzam bir ev sineması deneyimine yönelik artan arzu gibi, muhtemelen hareket halindeyken bir şeyler izleme kültürüne karşı bir panzehir olarak yükselen unsurlar, TV’lerin gitgide daha makul fiyatlı olması ile bir araya gelerek buna katkıda bulunuyor. Şimdi ise, Sony XG95 gibi TV’ler ile, izleyiciler 75 inçe kadar bir TV’yi, geçmişte ödeyecekleri maliyetin çok daha azına satın alabiliyor” diye konuştu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*